Lagos State predstavlja za Slovenijo glavno in ključno izhodišče ekonomskega,  gospodarskega, izobraževalnega, družbenega, športnega  in kulturnega prodora na celotna tržišča Podsaharske Afrike. 

Perspektiva in dolgoročni trendi

razvoja afriških tržišč za naslednjih 30  let kažejo na najvišjo svetovno donosnost naložb ( ROI Return on investment).  Prepričani smo, da to predstavlja za Slovenijo in za slovenska podjetja največji poslovni  in družbeni izziv, večji  kot EU ali katerakoli druga svetovna tržišča.

Naša odločitev za ustanovitev Slovenskega centra v Lagosu, je logična posledica, da Slovensko  gospodarstvo nujno potrebuje sposobnega in učinkovitega sogovornika v Nigeriji, ki razume delovanje afriških tržišč in je sposoben zastopati slovenske, nigerijske in afriške interese.

Slovenija ima z učinkovito  izvozno strategijo možnost sklepanja različnih tehnoloških in ekonomskih partnerstev, ki omogočajo zaupanja vredno in varno  povezovanje.  

Jezikovna porazdelitev Afrike 

Lagos – Poslovni in finančni center Afrike

Afriška tržišča se vedno bolj povezana:  gospodarsko, kulturno in družbeno povezujejo, tudi na področjih prostega pretoka  blaga in finančnih, denarnih, logističnih in drugih storitev, enotne carinske politike in drugo.  

Lagos ni samo gospodarsko središče  Zahodno afriške  unije (ECOWAS),  ampak ima ključen gospodarski deležnik povezovanja različnih ekonomskopolitičnih regij Afrike in sicer:

 1. COMESA – Common Market for Eastern and Southern Africa,
 2. SADC – Southern African Development Community,
 3. EAC – East African Community,
 4. CEN-SAD – The Community of Sahel-Saharan States,
 5. ECCAS – Economic Community of Central African States,
 6. UMA – Arab Maghreb Union,
 7. IGAD – Intergovernmental Authority on Development.

Ključni tržni stebri za prodor na afriška tržišča so:

 1. Izredna rast potenciala srednjega razreda,
 2. Eksponencialna rast prebivalstva,
 3. Prevlada mlade generacije,
 4. Skokovita urbanizacija,
 5. Izredna rast digitalnih tehnologij.